Granieten keukenblad onderhouden
Een granieten werkblad gaat zeer lang mee en blijft vrijwel als nieuw voor vele jaren, mits je het regelmatig onderhoud - maar niet gevreesd! Het onderhoud stelt namelijk weinig voor en als je het in je routine in de keuken introduceert, ben je er zo aan gewend.
Het onderhoud bestaat simpelweg uit het
schoonhouden van je keukenblad, door er niet te lang etensresten en vloeistoffen op te laten liggen. Dat is het enige onderhoud wat je dagelijks dient te doen om jouw blad mooi te houden. Dit schoonhouden van het oppervlak doe je met water en een natte doek. Vervolgens droog je je aanrecht met een doek die niet pluist.
Als je zeep wil gebruiken, kies dan een PH-neutrale zeep. Groene zeep is een aanrader voor granieten bladen – het bijt niet en laat geen vlekken achter.
Het impregneren van granieten bladen
Voor extra bescherming van je
granieten blad kun je het een paar keer per jaar impregneren. Impregneren betekent in feite een extra beschermlaag voor jou aanrechtoppervlak aanbrengen. Vooral bij de meer poreuze afwerkingen, zoals de gezoete afwerking of de ‘leather’ afwerking, is impregneren nodig om zo het absorberende karakter van deze poreuze oppervlakken tegen te gaan.
Als je een keukenblad
bestelt, zorgen wij ook dat je de juiste impregnant meekrijgt voor je aanrechtblad. Het impregnant moet zorgvuldig worden aangebracht – doe je er teveel op dan zie je dat het op het blad blijft liggen, en te weinig betekent dat er dan geen volledige beschermlaag op zit, zodat vloeistoffen nog steeds in het blad kunnen trekken.
Een handige controle die je zelf snel kan uitvoeren om te kijken of jouw blad goed is geïmpregneerd, is door er wat water op te druppelen. Als de druppel blijft staan en dus niet naar onder trekt, dan is je blad goed beschermt.
Beslist geen bijtende middelen
Gebruik beslist geen bijtende middelen voor een granieten oppervlak. Mocht je onverhoopt toch een vloeistof enkele dagen op het blad hebben laten liggen en het laat een blijvende vlek achter dan kun je het beste proberen het met groene zeep te reinigen. Als echter de vlek in is getrokken dan moet in het ergste geval het blad opnieuw worden gepolijst.
Voorkomen is dus beter dan genezen, en met het eenvoudige dagelijkse onderhoud wat in dit artikel staat beschreven kun je nog jarenlang van jou granieten blad genieten.