Een terrazzo aanrechtblad, ook wel granito aanrechtblad genoemd, is een werkblad wat wordt gemaakt op een ambachtelijke manier. Oorspronkelijk komt dit product uit Italië en heeft het haar weg naar Nederland gevonden door Italiaanse immigranten die halverwege de 19e eeuw in ons land kwamen. Ondanks dat het Italiaanse roots heeft, is de stijl uitgegroeid tot een Oud-Hollandse stijl. Waar in het begin de techniek om terrazzo te maken nog voornamelijk werd gebruikt voor vloeren, werd het uiteindelijk ook toegepast om keukenbladen van te maken.
Als we kijken naar alle verschillende soorten keukenbladen die beschikbaar zijn, is terrazzo de soort welke het sterkste afwijkt van de andere natuurstenen werkbladen. Dit komt door de uitgebreide en unieke manier hoe deze bladen zijn samengesteld.
De ingrediënten van terrazzo zijn gebroken granietsoorten, marmerdeeltjes, beton met kleurstoffen, zand en water. Dit wordt allemaal gemengd met elkaar met behulp van een bindingsmiddel. Daarna wordt het in een op maat gemaakte mal gegoten en laat men het hard worden. Zodra het geheel is uitgehard wordt het blad afgewerkt door middel van een slijpproces en tot slot wordt het gepolijst. Doordat deze bladen handmatig worden vervaardigd is elk blad uniek.
Het grote voordeel van terrazzo ofwel granito keukenbladen is het unieke uiterlijk. Het is niet alleen ambachtelijk gemaakt maar straalt het ook uit. Een terrazzo aanrechtblad past bij verschillende stijlen keukens. Het wordt vaak gebruikt voor landelijke keukens maar het is ook uitermate geschikt als contrastobject voor moderne stijlen keukens.
Het terrazzo werkblad is een hard materiaal en is relatief krasbestendig, dus bij normaal gebruik van het blad zullen er niet snel krassen vormen. Wanneer je echter vaak rechtstreeks op het blad gaat snijden dan zijn granieten, keramieken of composieten werkbladen een betere keuze. Deze drie materialen zijn nog een gradatie meer krasvast dan terrazzo.
Een aanrechtblad van terrazzo wordt geheel op maat gemaakt. Nu worden onze andere aanrechtbladen dat uiteraard ook, maar bij terrazzo komen er vaker mensenhanden aan te pas en dus is het uiterlijk ook tot in de kleinste details te vormen.
Tot slot zijn deze werkbladen gemakkelijk schoon te houden met water en zeep.
Terrazzo is redelijk poreus. Nu wordt de poreusheid tot het minimale gereduceerd door een speciale coating, maar voor vloeistoffen geldt bij terrazzo dat je deze niet te lang op het oppervlak moet laten liggen. Is dit wel het geval dan bestaat er de kans dat het in het blad trekt, wat vlekken oplevert.
Het materiaal is niet bestand tegen bijtende schoonmaakmiddelen. Let er dus altijd op dat je het oppervlak gewoon met water en zeep schoonmaakt. Ook schuurmiddelen moeten vermeden worden.
Ondanks dat het materiaal zelf krasvast is, kunnen in de coating krassen vormen dus het gebruik van snijplanken is aan te raden. Ook voor hete pannen adviseren we om onderzetters te gebruiken.