Keramiek aanrechtblad
Een keramiek aanrechtblad wordt gemaakt van verschillende elementen. Enkele van deze elementen zijn onder meer klei en porselein. Hieraan worden ook nog eventueel kleurstoffen bij gevoegd in het geval men een bepaalde kleur wenst. De basis van een keramiek werkblad is echter vrijwel altijd hetzelfde: Een metallisch en een non-metallisch element, welke door verhitting en hoge druk worden samengevoegd. Het resultaat van dit proces is keramiek. Dit is het sterkste materiaal wat verkrijgbaar is voor keukenbladen.
Door de hardheid van keramiek is het ideaal voor een keukenblad. Het materiaal is de perfecte ondergrond voor intensief gebruik. Waar de andere natuursteensoorten graniet, composiet en terrazzo altijd een bepaalde gradatie poreusheid hebben, is keramiek in zijn geheel niet poreus. Het heeft dan ook de hoogste dichtheid van onze werkbladen en keramiek is zelfs bestand tegen chemische vloeistoffen.
Naast deze praktische overwegingen om eventueel voor een werkblad van keramiek te kiezen, is een aanrechtblad van dit materiaal ook esthetisch erg sfeer verrijkend. Keramiek zorgt voor een uitstraling van kwaliteit en duurzaamheid en kan in elke stijl keuken tot zijn recht komen. Bij een moderne en industriële vormgeving past dit blad perfect, maar ook bij warme interieurstijlen, zoals een landelijke keuken, geeft juist het contrast met een strak keramisch keukenblad een prachtige uitstraling.

Voordelen keramiek aanrechtblad
Keramiek is het
meest hittebestendige materiaal voor aanrechtbladen. Waar andere bladen die ook hittebestendig zijn, maar niet bestand zijn tegen enorme abrupte temperatuurverschillen (de ‘thermoshock’), heeft keramiek hier geen last van. Hete pannen rechtstreeks op het blad zetten zorgt niet voor verkleuringen of thermoshocks. Keramiek is hiermee
uniek in zijn soort.
Keramiek is supersterk, en is hierdoor
krasbestendig,
slijtvast, maar ook
vormvast. Werkbladen van deze soort zijn niet te vervormen, omdat het door verhitting en druk samen is geperst tot een massief geheel. Van alle werkbladen zijn keramieken bladen dan ook het hardst: Per ongeluk op het oppervlak krassen met een mes laat deze bladen onberoerd.
Door de
hoge dichtheid van keramiek neemt het blad geen vloeistoffen op. Zelfs chemische vloeistoffen zullen het blad niet beschadigen, omdat het materiaal niet poreus is. Hierdoor trekt het niet in het blad.
Nog een voordeel hiervan is dat het
vlekbestendig is, omdat niets in het blad achterblijft of er in trekt. Dit maakt een keramieken aanrechtblad zeer
hygiënisch – wanneer er geknoeid wordt is afnemen met een vochtige doek al voldoende. Een blad van keramiek is dan ook
onderhoudsvrij.
Nadelen keramiek aanrechtblad
Keramiek is een zeer sterk materiaal, maar dat wil niet zeggen dat het niet kapot kan gaan: In tegenstelling tot
graniet is keramiek
niet stootvast. Zoals bij bijna elke natuursteen soort kan ook keramiek een beschadiging oplopen wanneer er tegenaan wordt gestoten door een hard object. Denk aan een pan op de rand laten vallen, hierdoor kunnen stukken van het blad afbreken.
Tegen veel chemische vloeistoffen is keramiek bestand, maar let er wel op dat
agressieve schuurmiddelen en
bijtende middelen niet geschikt zijn voor het oppervlak. Deze materiaalsoort kan erg veel hebben maar dat wil niet zeggen dat het onvernietigbaar is. Wanneer er onverhoopt toch dit soort middelen op het werkblad terecht komen moeten deze direct worden verwijderd.