Composiet aanrechtblad
Een composiet aanrechtblad wordt gemaakt van elementen van kwartsiet met een bindingsmiddel. Zo wordt vanuit deze elementen één natuurstenen geheel gemaakt, wat we kennen als composiet. Dit materiaal kenmerkt zich vooral door het strakke uiterlijk, met vaak egale kleuren en een gepolijste afwerking. Maar in ons assortiment zitten ook composieten bladen die qua uiterlijk dicht in de buurt komen van granieten aanrechtbladen, met een natuurstenen structuur in de kleur.
Omdat er zoveel composieten variaties en kleuren zijn, en omdat het goedkoper is dan bijvoorbeeld een keramiek keukenblad en minder onderhoud vergt dan graniet, is dit materiaal één van de meest populaire soorten die wij aanbieden. Als u nog niet zeker weet welk materiaal voor u het meest geschikt is, dan kunt u hier de voor- en nadelen van composiet lezen. U kunt de andere soorten natuursteen vinden op de aanrechtblad pagina, waar de kenmerken van elke soort wordt toegelicht.
Voordelen composiet aanrechtblad
Composiet is een
zeer sterk materiaal. Dit komt omdat de elementen, waaronder dus het kwarts, met hoge druk worden samengeperst. Door deze grote materiaalsterkte is het
krasbestendig,
stootvast en
slijtvast.
Omdat composiet zo geconcentreerd wordt samengeperst, is het
veel minder poreus dan bijvoorbeeld graniet of
terrazzo keukenbladen. Wat betekent dat composiet een
zeer grote oppervlaktedichtheid geniet, waardoor vloeistoffen niet snel de kans krijgen om in het aanrechtblad te trekken.
Dat composiet vrijwel ondoordringbaar is voor vloeistoffen heeft nog een ander voordeel: Hierdoor is een composieten aanrechtblad erg
hygiënisch, omdat resten van drinken en eten niet de kans krijgen om in het werkblad te trekken.
Composieten keukenbladen zijn
onderhoudsvriendelijk. Zolang je rekening houdt met de minimale nadelen van dit materiaal die we hieronder aankaarten blijven deze bladen jarenlang als nieuw. Het enige onderhoud wat het
keukenblad nodig heeft is dagelijks even afnemen met warm water en een niet-agressieve zeep – iets wat iedereen standaard al doet aan het eind van de dag als het blad niet meer wordt gebruikt. Impregneren is mogelijk maar niet vereist. Als je dit jaarlijks doet dan is het blad nog beter beschermd bij intensief gebruik.
Tot slot is composiet een materiaal wat
niet uitzet. Iets waar andere natuursteensoorten die niet uit samengestelde materialen bestaan soms wel gevoelig voor zijn.
Nadelen composiet aanrechtblad
Composiet heeft een hoge dichtheidsgraad, maar er moet wel worden opgepast met het laten rusten van vloeistoffen op het blad. Met name
agressieve vloeistoffen kunnen tot vlekken in het keukenblad leiden wanneer het lang blijft liggen op het oppervlak. Maar door de dichtheid van composiet is de vlekgevoeligheid vergeleken met bijvoorbeeld
granieten keukenbladen laag. Dit komt omdat graniet uit één stuk natuursteen wordt vervaardigd waardoor het iets poreuzer is. Wil je helemaal geen zorgen hebben over vlekken in je keukenwerkblad dan is een
aanrechtblad van keramiek aan te raden.
Ondanks dat composiet
wel hittebestendig is moet er wel rekening mee worden gehouden dat er
geen hete pannen direct op het oppervlak worden gezet. Dit kan, net als bij graniet, tot een zogenaamde ‘thermoshock’ leiden. Een thermoshock is als de overgang van koud naar warm te snel gaat. Het blad kan hierop reageren door een verkleuring. Ga hier verantwoord mee om en gebruik bij hete pannen altijd een onderzetter.