Granieten aanrechtblad
Een granieten aanrechtblad geeft uw keuken een nette en luxe uitstraling. Veel mensen kiezen voor graniet wanneer het gaat om het kiezen van een natuursteen aanrechtblad. De reden hiervoor is een combinatie van voordelen. Zo is graniet zeer praktisch in de keuken doordat het slijtvast is. En elk granieten aanrechtblad is uniek door de structuur van de natuursteensoort die te zien is in het oppervlak. Dit in tegenstelling tot werkbladen die samengesteld zijn door verschillende natuursteen elementen samen te persen zoals composiet en keramiek. Dit zorgt voor net dat beetje extra persoonlijkheid wat men vaak wenst in een werkblad van natuursteen.
We zullen nu de belangrijkste eigenschappen van graniet behandelen, zodat we u meer inzicht kunnen geven en de keuze voor een materiaalsoort voor uw keukenblad zo kunnen vereenvoudigen.
Voordelen granieten aanrechtblad
Graniet heeft een
unieke uitstraling, net als
keukenbladen van terrazzo. Maar waar terrazzo haar kenmerken heeft doordat het een uitgebreid mengsel is van allerlei verschillende soorten natuurlijke materialen, is graniet juist een het tegenovergestelde: Het is een massief stuk steen wat rechtstreeks uit grote ruwe stukken graniet wordt gezaagd. Dus naast het feit dat graniet een 100% natuurproduct is, zijn de natuurlijke structuren van het materiaal ook te zien in het oppervlak. Hierdoor is uw granieten aanrechtblad altijd uniek is in haar soort. En dit zorgt voor de buitengewone en luxueuze uitstraling van granieten werkbladen.
Graniet is, zoals we al in de inleiding aangaven, een
zeer hard materiaal. Hierdoor is het
krasbestendig en hoeft u zich geen zorgen te maken als u bijvoorbeeld eens een keertje uitschiet op het granieten oppervlak met een mes. Er zullen geen krassen ontstaan, wat het dus een zeer praktisch materiaal maakt voor in de keuken.
Naast het feit dat graniet snijvast en krasvast is, is het ook
stootvast en
slijtvast. Stootvast wil simpelweg zeggen dat het materiaal wel tegen een stootje kan. Wanneer er bijvoorbeeld iets op een aanrechtblad van graniet valt, zal het niet snel barsten of beschadigen. Slijtvast wil zeggen dat een granieten blad vrijwel niet aan slijtage onderhevig is.
Omdat graniet een gesteente is wat gevormd is uit stolling, is het
hittebestendig. Er kan een hete pan of ovenschaal zonder problemen op worden gezet. Let echter wel op extremere temperatuurverschillen, dus wanneer het aanrechtbladoppervlak kouder dan gebruikelijk is en er een kokend hete pan op wordt gezet, dan kan er een temperatuurschok optreden. Dit is echter alleen mogelijk bij extreme temperatuurverschillen, dus bij normaal gebruik is er niets aan de hand.
Nadelen granieten aanrechtblad
Bij een
matte/gezoete afwerking van het aanrechtblad zal het oppervlak enigszins
poreus zijn. Doordat het poreus is, zullen er hierdoor iets makkelijker vloeistoffen intrekken indien deze lang op het oppervlak blijven liggen. Wanneer de vloeistof een sterke kleur heeft is het zelfs mogelijk dat deze kleur in het oppervlak trekt. Dit is vooral bij de lichte kleuren graniet een puntje van aandacht.
Gepolijst graniet is verreweg de populairste afwerking. Wanneer het graniet gepolijst is, en dus een gladder oppervlak heeft, dan zal het intrekken van vloeistoffen aanzienlijk minder zijn, maar het kan altijd dus er dient ten allen tijde rekening mee worden gehouden. In bijvoorbeeld
keramieken aanrechtbladen is de dichtheid zo hoog dat het onmogelijk is voor vloeistoffen om er in te trekken.
Door het oorspronkelijke poreuze karakter van graniet is het
gevoelig voor bijtende vloeistoffen. Let ook op met andere makkelijk vlekkende vloeistoffen zoals wijn, en agressieve schoonmaakmiddelen.
Graniet dient men eens in de zoveel tijd te
impregneren. Dit is belangrijk voor het onderhoud van je granieten aanrechtblad, en zo wordt ook de glans waardoor je blad als nieuw eruit ziet behouden.
Tot slot is graniet samengesteld uit magma. Hierdoor is graniet altijd lichtelijk radioactief, omdat er door de magmadeeltjes een kleine hoeveelheid radon in elk granieten aanrechtblad aanwezig is. De hoeveelheid van deze stof is laag, echter het wordt wel aangeraden om te allen tijde uw keuken goed te ventileren. Lees meer over radon in bouwmaterialen
hier.