Inrichting nieuwe keuken
Als je het over het inrichten van een ruimte hebt komt het meestal voor dat je met het schuiven van meubels een heel end komt. Maar wat als het om een keuken gaat? Als deze geplaatst is dan valt er niet veel meer te schuiven. Daarom is het belangrijk dat je hier van te voren goed over nadenkt. Het praktisch indelen zodat het bewegen door de keuken natuurlijk en efficiënt gaat, want het komt vaker voor dan je denkt dat dit uiteindelijk niet goed is geregeld. De ergonomie in de keuken dus. Hier is bij sommige huishoudens onvoldoende rekening mee gehouden, waardoor ergernis ontstaat omdat je dit niet makkelijk kan veranderen. Een goede voorbereiding is daarom een must.
Plaatsing en hoogte keukenkastjes
Waar men zich het meest aan stoort zijn keukenkastjes. Deze worden geregeld te laag of te hoog geplaatst. Hierdoor moet je constant bukken om iets te pakken, of juist moet overstrekken of een opstapje erbij pakken om iets te pakken, dit blijkt het meest voor te komen. Denk ook aan de plaatsing van de kasten met het oog op het feit dat een hoek niet je oog eruit kan steken! Een vaak voorkomende klacht voor mensen die ontevreden zijn over hun keuken zijn uitstekende hoeken.
Maar ook andere praktische problemen qua ergonomie in de keuken zijn bronnen van ergernis – ruimte is hierbij de leidende factor. Kleine appartementen met kleine keukens waar men nauwelijks zich om kan draaien. Of te weinig kastruimte. Als je een keuken in een kleine ruimte moet plaatsen, ga dan extra slim om met de ruimte die je hebt. Welke kant gaat de koelkast deur open? Heb ik genoeg ruimte tegenover
het keukenblad en de koelkast? Benut elke vierkante meter, en vergeet dus vooral niet de open ruimte in het geheel.
Voldoende werkruimte
Zo komen we aan de te benutten werkruimte van het werkblad. Dit kan in zowel kleine als grote keukens niet goed zijn opgezet. Denk aan in kleine keukens het gebruik van torenkasten aansluitend je blad – wat je beter kan doen is het blad doortrekken en er een zwevende kast boven hangen. Zo heb je weer wat
extra werkblad tot je beschikking.
Het tegenovergestelde komt ook voor: Een grote keuken met een indeling waar niet goed over is nagedacht, zodat je constant heen en weer moet lopen: De plaatsing van de
spoelbak, inbouwapparatuur, het fornuis en lades en kasten – als alles perfect is samengesteld zal het proces van eten bereiden tot en met het volzetten van de vaatwasser zo efficiënt en logisch mogelijk op elkaar zijn afgesteld, zodat je zo min mogelijk heen en weer hoeft te lopen. Zo zie je maar: In een optimale keukeninrichting zit meer voorbereiding dan je verwacht!