Duurzaam en gezond, daar worden wij ons steeds bewuster van. We proberen steeds vaker meer duurzame en gezonde oplossingen te vinden in ons dagelijks leven: Dit varieert van voeding tot wonen – er zijn steeds meer mensen die zich hier bewust mee bezighouden en met deze filosofie in het achterhoofd keuzes maken. Wij gaan dieper in op, uiteraard, de keuken en alles wat hierbij komt kijken op het gebied van gezondheid en duurzaamheid.
Hoe kun je je keuken zo duurzaam mogelijk maken? Nu we weten wat voor soort keuken het gezondst is, gaan we ook eens een kijkje nemen welke elementen in de keuken beter, zuiniger en duurzamer kunnen. Laten we beginnen met hetgeen waarvoor een keuken bestaat: Koken!
Wil je het meest milieuvriendelijk en zuinigste koken, kies dan voor de inductieplaat. Daar hebben we die ook weer hoor ik u denken, maar naast het feit dat zo’n inductieplaat de fijnstofuitstoot van verbrand gas niet heeft is het ook nog eens het zuinigste als we kijken naar hoeveel energie deze kookplaten verbruiken.
Zelf pannen kunnen invloed hebben op je energieverbruik. Wanneer je een te kleine pan hebt en de warmtebron is groter dan de diameter, gaat er veel warmte verloren langs de pan. Dan is er nog de tip om een snelkookpan te gebruiken voor alle gerechten waarin je met water kookt: Een snelkookpan reduceert de kooktijd en is dus energievriendelijker. Een andere tip voor bijvoorbeeld aardappels koken is om het water eerst te koken in een waterkoker, en daarna direct in de pan. Dit scheelt weer heel veel tijd op het fornuis.
Dan hebben we nog apparatuur en materialen in je keuken. Zorg dat jou apparatuur, zoals koelkast, oven, magnetron, et cetera, een gunstig energielabel hebben. Heb je een stokoude koelkast? Gooi die eruit en ga voor een nieuwe, zuinige koelkast.
En als we kijken naar de materialen in je keuken dan kun je hier ook nog duurzaam mee aan de slag. Kijk naar een keukenblad bijvoorbeeld. Heb je een kunststof werkblad, dan zal deze lang niet zo lang meegaan als natuursteen. Dit levert weer plastic afval op en is dus niet zo duurzaam als een natuurstenen blad – daarnaast is een blad van natuursteen een natuurproduct wat ook nog eens tijdloos is: Zelden aan vervanging toe en natuurlijk vervaardigd.
Naast deze tips kun je nog veel meer dingen doen om zo zuinig mogelijk te leven. Wees creatief en ga op onderzoek om het maximale eruit te halen. En je hoeft je uiteraard niet te beperken tot de keuken - voer deze en andere tips door in je hele woning en wie weet kan jou woning concurreren met een passiefhuis!