De materialen die gebruikt kunnen worden voor het maken van een aanrechtblad lopen erg uiteen. Naast de algemeen bekende materialen natuursteen en kunststof zijn er nog een aantal minder logische materialen waar werkbladen van kunnen worden gemaakt. Wij gaan in op elke materiaalsoort en op de praktische kenmerken van de materialen als het eenmaal wordt gebruikt in de keuken.
Voor kwaliteitskeukens wordt vrijwel altijd natuursteen gebruikt. Dit komt door de hoge kwaliteit van natuurstenen bladen, maar ook door de uitstraling die deze bladen hebben. Een keuken met een aanrecht van natuursteen straalt een zekere luxe uit, wat soms nog wel eens mist bij andere materialen.
Natuurstenen materialen zijn redelijk tot volledig hittebestendig. Keramiek is bijvoorbeeld zo’n type natuursteen wat compleet hittebestendig is: Zelf kokend hete pannen kun je direct op het werkblad plaatsen zonder dat dit het oppervlak beschadigd. Wat natuursteen betreft hebben wij ook keramiek beschikbaar, evenals het populaire graniet, composiet en terrazzo (ook wel granito genoemd). Kijk op deze pagina voor alle voor- en nadelen van deze natuursteensoorten, zodat je gemakkelijk tot een keuze kan komen.
We zien dat laminaat, ook vaak gewoon kunststof genoemd in het geval van keukenbladen, tegenwoordig vaak wordt gebruikt. Ikea heeft bijvoorbeeld veel varianten laminaat keukenbladen, en meestal is het design afgeleid van de traditionele natuursteen varianten.
Laminaat heeft als voordeel dat het aardig tegen een stootje kan, het zal bijvoorbeeld niet barsten of breken zoals natuursteen als er een keer iets heel zwaars op valt. Echter als het te hard gaan kan het natuurlijk wel deuken en andere beschadigingen oplopen.
Een ander voordeel is dat laminaat logischerwijs ook goedkoper is dan natuursteen.
Nadelen zijn echter dat je voorzichtig moet omspringen met bijvoorbeeld messen op het blad. Het maken van krassen op een laminaat oppervlak is een koud kunstje – iedereen die een vloer van laminaat heeft weet hoe krasgevoelig het materiaal is. Ook is het zeker niet hittebestendig. Houd je aandacht dus ten allen tijde erbij dat er geen warme of hete pannen en dergelijke op blijven staan.
Een keukenblad van massief hout is ook nog optie. Deze bladen zijn duurder dan bladen van laminaat en goedkoper dan natuursteen. Houten werkbladen worden gemaakt van verschillende duurzame houtsoorten. Een houten blad zien we niet heel vaak, dit komt doordat het altijd eenzelfde kleurtint heeft: Hout. Hierdoor wordt de keuze redelijk beperkt wanner je voor bepaalde kleurcombinaties wil gaan in je interieur.
Voordelen van hout zijn de nerfstructuren, zo heb je altijd een uniek aanrecht. Voor aparte vormen is het ook makkelijk bewerkbaar, dus je kan de gekste vormen verzinnen – met hout kan het.
Echter heeft hout praktische nadelen: Het krast snel en is erg gevoelig voor warmte. Hout ‘werkt’, dat wil zeggen dat het krimpt als het koud is en het uitzet als het warm is. Ook is hout niet waterdicht, dus vocht moet je direct wegvegen van het blad.
Maak aan de hand van bovenstaande vergelijkingen tussen de materiaalsoorten voor een aanrechtblad de keus welke soort het beste bij jou situatie past. Heb je een klein budget, en is een gebrek aan hittebestendigheid van het blad geen probleem? Dan is laminaat een optie.
We merken dat een houten blad iets is voor mensen die gericht dit kiezen, en dus ook het gebrek aan waterdichtheid en krasbestendigheid voor lief nemen. Dit blad wordt vaak gekozen voor de massieve, unieke houtlook.
Voor als je het keukenblad een belangrijke factor vindt (je bent bijvoorbeeld vaak in de keuken of je vindt uitstraling belangrijk) dan is natuursteen de meest logische keus. Praktisch is het materiaal het meest geschikt (redelijk tot volledig krasvast, afhangend van de soort natuursteen) en kwalitatief is natuursteen superieur ten opzichte van kunststof en hout.
En dan is er altijd nog een bio-aanrechtblad gemaakt van planten…