Granieten aanrechtblad schoonmaken
Wil je graag een granieten werkblad aanschaffen of heb je er al eentje in de keuken, maar is het onduidelijk wat de beste manier is om het blad schoon te maken? Dan kun je met een gerust hart verder lezen, want wij behandelen hier de beste manieren om een granieten blad weer als nieuw voor de dag te laten komen.
Om goed te begrijpen wat de beste schoonmaakmethodes zijn voor graniet, is het handig om te weten wat de kenmerken van dit materiaal zijn. Het is namelijk belangrijk dat je bij de basis begint om iets eigen te maken en te begrijpen. Dit geldt dan ook voor het omgaan met graniet – leer het materiaal kennen en je voorkomt schade. Er zijn namelijk veel voorbeelden van gevallen waar men geen goed advies krijgt, en hun blad vervolgens met bijtende middelen schoonmaken. Dit is absoluut niet de bedoeling, want als je graniet met bijtende schoonmaakmiddelen te lijf gaat zal het altijd blijvende doffe plekken of andere beschadigingen oplopen.
De kenmerken van een granieten werkblad
Wat graniet kenmerkt is het feit dat het een natuurproduct is. Het materiaal is licht poreus en hierdoor ook gevoelig voor bijtende middelen. Dit is het belangrijkste om in het achterhoofd te houden. Wanneer je een granieten blad hebt moet er dus voornamelijk rekening mee worden gehouden dat er geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt worden. Maar ook wijn kan voor blijvende schade zorgen. Wanneer er wijn wordt gemorst op graniet, dan is het zaak om direct te reageren en met een theedoek en warm water de vlek te verwijderen – liever een theedoek onder de wijn dan een blijvende vlek op je aanrechtblad.
Laat ook niet andere vloeistoffen lang liggen op het aanrechtblad. Natte glazen en kopjes die te lang blijven staan op een granieten aanrecht, kunnen blijvend witte kringen achterlaten. Let dus altijd op dat op geen enkele manier vloeistoffen te lang blijven liggen op het werkblad, om dit soort vlekken te voorkomen.
Het granieten blad schoonmaken
Het is aan te raden om een granieten keukenblad elke dag schoon te maken. Maak het schoon met een vochtige doek, dit is meestal al voldoende. Mocht er toch een schoonmaakmiddel moeten worden gebruikt voor iets meer hardnekkige vlekken, kies dan uiteraard voor een niet-bijtend middel, bijvoorbeeld een sopje van zeep of afwasmiddel. Voor normaal gebruik zijn deze methodes voldoende om lang van je keukenblad te genieten, en natuurlijk om er volop gebruik van te maken zonder zorgen.
Gebeurt er toch een ongelukje in de keuken waardoor onverhoopt iets bijtends op je graniet is gekomen, dan zal in het ergste geval je graniet opnieuw moeten worden gepolijst. Doffe plekken komen namelijk door een beschadigde polijstlaag, en iets wat beschadigd is kan nu eenmaal niet met een schoonmaakmiddel worden hersteld.
Samenvattend, hier een opsomming van de ‘regels’ wanneer het gaat om graniet: Vlekken direct verwijderen, laat geen natte glazen staan om permanente kringen te voorkomen, gebruik een doek met warm water met weinig tot geen zeepsop, en maak het elke dag schoon.
Home | Terug naar nieuwsartikelen