Denk aan ergonomie in de keuken
Misschien zie je het zelf niet altijd zo, maar de keuken is een plek waar je vaak aan het ‘werk’ bent. De plek waar je gerechten bereidt, groentes snijdt, aardappels schilt, deeg kneedt en de afwas doet. Wanneer je een nieuwe keuken gaat kopen, zul je hier misschien niet meteen aan denken, maar wanneer je dagelijks in de keuken bezig bent, zul je ook een goede werkhouding moeten hebben. Een efficiente indeling van de keuken kan hierbij van belang zijn. Hieronder hebben we enkele tips omtrent de indeling en werkhouding in de keuken.
Houd alles dicht bij elkaar
Als je in de keuken te veel moet lopen om alle nodige spullen bij elkaar te zoeken is de keuken eigenlijk niet efficient ingedeeld. Voor een efficiente indeling kun je de zogenaamde werkdriehoek aanhouden. Zorg dat de kookplaat, de spoelbak en de koelkast als het ware in een driekhoek staan. Probeer deze punten dan met een onzichtbare lijn met elkaar te verbinden. Deze lijn mag niet langer dan 6 meter zijn.
Houd rekening met:
- Je lichaamslengte. Ga je een nieuwe keuken kopen? Zorg er dan voor dat je de hoogte van het aanrecht, de spoelbak en het fornuis goed op je lengte afstemt.
- Frequentie van gebruik: Probeer de keukenspullen die je het meest nodig hebt op meer voor de hand liggende plaatsen te bewaren dan spullen die je minder vaak gebruikt. Lees meer over de onmisbare keukenspullen op www.nieuwewonen.nl
- Risico’s: Er zijn verschillende werkzaamheden waarbij eerder ongelukken kunnen gebeuren zoals het tillen van hete pannen, of ovenschotels, spullen pakken van de bovenste plank etc. Zorg ervoor dat je voor deze werkzaamheden de tijd neemt.
Hoe hoog moet het keukenblad zijn.
Voor een goede houding is het van groot belang dat het keukenblad op goede hoogte wordt geplaatst. Dit kun je meten door voor het werkblad te gaan staan en je armen in een hoek van 90 te houden. Als je zo met je armen boven het werkblad staat, moet het aanrecht op ongeveer 12 centimer van je onderarmen af staan. Sommige werkzaamheden zijn echter fijner op een hogere hoogte, waarbij andere juist gemakkelijker op een lage hoogte gaan. Het kneden van deeg is makkelijker als het deeg wat lager ligt, waarbij je meer kracht kunt zetten. Bij het snijden van groenten en vlees is het juist weer fijner als het wat hoger licht. Dit kan verholpen worden door een dikkere snijplank te gebruiken.
Home | Terug naar nieuws