Nederlanders vaker in keuken te vinden
Nederlanders vaker in keuken te vinden
Geplaatst op 30-6-2015
We hebben het vaak over keukens, en dan met name de ergonomie of de laatste keukentrends qua vormgeving en materialen. Maar hoe zit het eigenlijk met het kookgedrag van de Nederlander?
Hoe lang staan wij gemiddeld in de keuken, wat voor hulpmiddelen worden er gebruikt en, misschien wel de meest belangrijke vraag… Waardoor komt dit?
Bijna een uur per dag in de keuken
In opdracht van technologie-gigant Samsung is er een onafhankelijk onderzoek gedaan
naar het kookgedrag van o.a. Nederlanders. Dit omdat zij in kaart wilden brengen hoe het zit met het gebruik van technologie in keukens. Maar uit dit onderzoek is ook duidelijk geworden wat de totale tijd is die men doorbrengt in de keuken.
En de cijfers zijn best indrukwekkend te noemen. Ondanks dat de thuiskok meer technologische hulpmiddelen gebruikt zoals ovens en magnetrons, is de gemiddelde ‘keukentijd’ significant gestegen ten opzichte van 2014… In een jaar tijd is het namelijk met maar liefst 13 minuten gestegen, naar een totaal van 55 minuten. Als we dit in percentages gaan uitdrukken is dit een stijging van ruim 30 procent!
Het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke thuiskoks is daarnaast minimaal te noemen. Vrouwen staan namelijk gemiddeld 56 minuten in de keuken, en mannen iets minder: 54 minuten. Het is dus een nationale stijging te noemen die gelijk is voor zowel mannen als vrouwen, wat op z’n minst opvallend is te noemen.
Waarom wij uitgebreider koken
Koken is populair, maar het lijkt wel of het nooit zo populair geweest als heden ten dage… Het is zelfs
populairder dan seks! Hoe komt het dat het zo in populariteit is gestegen in vergelijking met nog niet eens zo heel lang geleden?
Met de overvloed aan kookprogramma’s wordt onze honger aangewakkerd, en dat is niet de enige reden dat deze programma’s zo populair zijn… Het is vraag en aanbod, en er is nu eenmaal veel vraag naar kookprogramma’s. Dit komt aan de ene kant vanwege het opdoen van inspiratie, en aan de andere kant het stillen van een prominente primaire drijfveer van elk levend wezen: Eten. In
dit artikel staat hierover een mooi informatief stukje.
Naast de invloed van kookprogramma’s, is het ook de algehele levenskwaliteit wat steeds meer onze aandacht krijgt. En dit is niet alleen in Nederland, maar wereldwijd is er een groeiende groep die steeds bewuster naar voeding kijkt dan wat wij bijvoorbeeld tien jaar geleden deden. Deze aandacht voor wat we eten speelt een belangrijke rol in de totale tijd die wij in de keuken staan – hoe meer aandacht je iets geeft, hoe langer iets duurt.
Home |
Terug naar artikelen